Patrick Bakker

 
 

Patrick Bakker (1910-1932) was een jonge Nederlandse schilder, die kort na zijn 22e verjaardag plotseling overleed.

Ondanks de slechts drie jaren die hij fulltime aan de kunst heeft kunnen besteden, ziet zijn werk er eerder uit als een afgerond oeuvre dan alleen maar een belofte.

Na zijn overlijden wordt in het najaar van 1933 in Hilversum in de Nieuwe Kunstzalen van Willem Brok een herdenkingstentoonstelling georganiseerd. Daaropvolgend wordt zijn werk ook postuum geëxposeerd in enkele grote musea, o.a. Museum Boijmans (1936) in Rotterdam. Ook na de Tweede Wereldoorlog is men hem niet vergeten. In 1957 wordt een gedeelte van een expositie in het Rijksprentenkabinet in Amsterdam over moderne Nederlandse tekeningen aan het werk van Patrick Bakker gewijd. Een jaar later organiseert het Van Abbe Museum in Eindhoven een overzichtstentoonstelling van zijn werk, die vervolgens te zien is in het Groninger Museum en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Sedertdien is het werk van Patrick Bakker echter in de vergetelheid geraakt. Inmiddels heeft een opgedoken archief vele vrijwel onbekende aspecten van Bakkers talent naar voren gebracht. Opmerkelijk zijn zijn cartoons, gedichten en verhalen (in vier talen) en een jeugdmagazine de Chatterbox, waaraan verschillende gerenommeerde kunstenaars uit zijn tijd bijdragen leverden.

Van 18 juni t/m 10 juli 2011 organiseert Kunst aan de Dijk in Kortenhoef een overzicht van het werk van deze veel te vroeg gestorven kunstenaar, waar niet alleen zijn mooiste expressionistische schilderijen en fijne pentekeningen worden tentoongesteld, maar ook zijn overige veelzijdigheid als karikaturist en schrijver van gedichten en korte verhalen een plaats zullen vinden. Zie onder TENTOONSTELLING 

Een jonge nederlandse schilder

Nieuws:

Kunst aan de Dijk te Kortenhoef viert een speciale uitgebreide tentoonstelling van 18 juni t/m 10 juli 2011, waarbij de veelzijdigheid van Patrick Bakker tot uiting komt.